TV-SERIEN SOM DREPTE

 

I disse dager er tv-serien Dexter i fokus i forbindelse med drapssaken rundt norske Faiza Ashraf. Den antatte drapsmannen har nemlig sagt at han var sterkt påvirket av tv-serien Dexter og hadde idéer om å gjøre ting med offeret slik det blir gjort i en spesiell scene i serien.

Dette er imidlertid ikke første gang en tv-serie eller film blir frontet, særlig i media, som den store synderen og som en direkte medførende faktor i et enkeltmenneskes handlinger.

At potensielt mentalt ustabile mennesker ikke trenger å ha godt av å sluke voldelige medieuttrykk som spill, film og tv-program er noe alle skjønner. At personen(e) er psykisk ustabile fra før av, eller er i ferd med å bli det, skyldes naturligvis imidlertid helt andre bakenforliggende faktorer.

Filmer og andre innflytelsesrike inntrykk kan dog sikkert være med på å få galninger til å tippe over, fungere som en trigger, kanskje særlig i sammenheng med rusmidler, angstanfall, psykoser, og lignende.

At en tv-serie som Dexter er en direkte medvirkende årsak til blant annet denne drapssaken er trolig kun en påstand fra den drapsmistenktes forsvarere, som for å legge skylden og oppmerksomheten over på helt andre enn den bestemte personen. Også bestemte filmer har vært gjenstand for samme oppmerksomhet, eksempelvis Saw- og Child?s Play/Chucky-filmene fra 80- og 90-tallet.

Mediehysteriet rundt film- og spillpåvirkning har vært til stede fra disse medienes spede barndom. I fjernsynets første dager var enkelte seriøst sikker på at man fikk firkantede øyne av for mye tv-titting, i dag virker dette ufattelig latterlig.At man fremdeles strides om filmers påvirkning på enkeltindivider er videre også litt latterlig siden det kun er et utrolig minimalt antall saker som slik svakt kan kobles til en bestemt film. Hva med å bruke tid og krefter på de mer alvorlige og utløsende faktorer i en drapsmanns liv?!

I det store og det hele er det sannsynligvis media selv som hauser slike saker mest opp, som for å ha noe å engasjere det vanlige folk med, et folk som eksempelvis med Dexter er på hundre tusenvis av fans som aldri har gjort en flue fortred, alle utenom denne ene tullingen da.

Dette er en oppmerksomhet som den friske, kvalitetssterke og meget underholdende serien Dexter ikke fortjener!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

toreandresin

toreandresin

31, Sandnes

Freelanceskribent med sterkt film- og medieengasjement som aldri sier nei takk til en diskusjon rundt det meste... ;)

Kategorier

Arkiv

hits