CHRISTOPHER NOLAN

En av vår tids mest markante og kjente regissører har blitt britiske Christopher Nolan. Med så å si utelukkende vellykkede, store og minneverdige filmer på cv?en, har han arbeidet seg opp til å bli dagens konge av kvalitetssterk underholdingsfilm og er per i dag en av de helt ledende filmregissørene i sin generasjon.


Første gang de fleste fikk møte dette talentet var med filmen Memento fra 2000, en film som i likhet med Inception (2010) både utfordrer og gir hjernen litt å tygge på. Spørsmål om hva som egentlig skjer, dimensjoner av minner og drømmer, er elementer som former begge filmene. Memento ble Nolans gjennombruddsfilm og Oscarnominert for sitt klippearbeid og manus. Som med mange av hans andre filmer skrev Nolan manuset sammen med broren Jonathan Nolan.

 To år senere viste Nolan igjen at han ikke bare var et friskt engangspust av en regissør. Med Insomnia tok han igjen opp menneskets difuse sider rent mentalt og behandlet diagnosen søvnløshet med både stil og spenning. Denne filmen var for øvrig en remake av vår egen norske thriller med samme navn fra 1997, regissert av Erik Skjoldbjærg. Med store navn som Al Pacino, Robin Williams og Hilary Swank på rollelista, fikk Nolan et meget godt treff også med Insomnia

 Det tok tre år før Nolan svarte på forventningene til de to første suksessene, noe han til de grader også klarte med Batman Begins i 2005. Hans nystart av det fantastiske Batman-universet, startet en ny æra for flaggermusmannen etter Tim Burtons to vellykkede men utpregede 90-talls filmer. Med Christian Bale som den nye Batman viste Nolan at han behersket også ren underholdningsaction av ypperste klasse. Filmen blåste et mørkt og moderne nytt liv i historien ved å fortelle hvordan Batman startet sitt liv som den maskekledde helten. Det ble både BAFTA og Oscarnominasjon på filmen som dessuten ga verdens publikum vann i munnen av begeistring.

 Christopher Nolan fulgte ganske kjapt opp suksessen Batman Begins med The Prestige (2006), en film som nok en gang viste et helt spesielt miljø og en fordums tidsperiode som fascinerte og trollbandt mange. Filmen fortalte den noe spesielle, spennende og mystiske historien om to rivaliserende magikere som både inneholdt romanse, mord og halsbrekkende stilfull magi. Også denne filmen gikk godt hjem hos både publikum som kritikere og igjen ble hans film nominert til den gjeve Oscarmannen.

 Forventningene sto i taket da regissøren annonserte at han ville følge opp suksessen Batman Begins. Nesten ingen turde forvente for mye til The Dark Knight (2008), men Nolan klarte å toppe sin første Batman-film med en gigantblockbuster og suksess som fikk kritikere og publikum til å legge seg langflate. Blant annet takket være avdøde Heath Ledgers uforglemmelige tolkning av Batmans nemesis Jokeren, står filmen igjen som en av tidenes mest vellykkede og elskede superheltfilmer. Filmen vant hele 79 større filmpriser verden over, blant dem 2 Oscars for Ledgers prestasjon og beste lydklipp, samt ytterligere 62 andre nominasjoner. Filmen står per i dag som nummer ti på IMDBs liste over tidenes best likte filmer, bak blant annet Schindlers Liste (1993), Gjøkeredet (1975), og Gudfaren 1 og 2 (1972/74).


I fjor ble verden igjen vitne til regissørens evne til å lage banebrytende, annerledes og gjennomført sterk underholdning med Inception. Med et stjernegalleri av noen skuespillere, som Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Joseph Gordon Levitt og Marion Cotillard, skapte Nolan en film og et univers helt utenom det vanlige. I en verden hvor teknologien kan gå inn i mennesker og styre deres drømmer og handlinger, bergtok igjen regissøren kritikere og verdens kinopublikum. Tidligere i år fikk filmen 8 Oscarnominasjoner, blant annet for sin lydmix og musikk. Sistnevnte ble laget av Hollywoodveteran Hans Zimmer. Inception står som nummer 8 på IMDBs topp 250-liste, altså foran regissørens egen The Dark Knight.

 Christopher Nolan er i disse dager i ferd med å lage sin tredje Batman-film. The Dark Knight Rises er ventet på kino til sommeren neste år. En hel verden vil da garantert stå i kø for å få med seg det siste kapittelet i Nolans Batman-trilogi, for regissøren har sagt at dette blir den siste filmen om denne Batman.

 Med en så til de grader sterk filmliste som Christopher Nolan har å skilte med, er det derfor bare til å glede seg gløgg i hjel til neste sommer, måtte bare ventetiden gå veldig fort!

 (Kilde: Imdb.com)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

toreandresin

toreandresin

31, Sandnes

Freelanceskribent med sterkt film- og medieengasjement som aldri sier nei takk til en diskusjon rundt det meste... ;)

Kategorier

Arkiv

hits