PÅSKEKRIM

Så var det atter en gang klart for påsken, en periode i året vi nordmenn i lang tid har hatt som vane å sluke og fortære både sjokolade, påskenøtter, skismurning og ikke minst krim i diverse former. Både bok-, radio- og tv-krim har i flere tiår vært oss nordmenns største favoritt av påskesyssel. Den kjente betegnelsen og fenomenet påskekrim sies å ha oppstått helt tilbake til 1923 da krimromanen Bergenstoget plyndret i natt ble lansert lørdagen før palmesøndag.

I nyere tid vil vel de fleste assosiere påskekrim med tv-serier som Poirot, Miss Marple og Adam Dalgliesh. Det kan i det hele tatt virke som den tradisjonelle påskekrimmen skal være av godt, gammelt Agatha Christie-merke, eller sagt på en annen måte; den skal være britisk!

Som vi alle vet er britene de største mestrene på slik hverdagslig, mer eller mindre realistisk krim og mordgåter, opprinnelig i sin tid ført i pennen av særlig ?the grand dame? Agatha Christie. Amerikansk krim blir til sammenlikning ofte mer action- og overflatisk drevet, noe som ofte skiller den mye fra britisk krim. Dessuten likner kanskje også den britiske landsbyidyllen, med de mange sære, rare og mystiske personene, litt mer på oss nordmenn enn det de urbane folkene i New York gjør?!Den britiske (påske)krimmen dekker, foruten nevnte Christie-karakterer og Dalgliesh, karakterer som Bergerac, Inspector Morse, Lewis, Kriminalsjef Foyle, Inspector Barnaby (Mord og Mysterier), med flere. Karakterene er nærmest utallige, og stadig nye etterforskere og detektivpar dukker opp for hvert år, gjerne basert på både gamle og helt nye krimromaner. I nyere tid kan det imidlertid virke som om den tradisjonelle ?hvem gjorde det?-morderen stadig har blitt mer og mer forlatt til fordel for en mer moderne og oppdatert type krim.

Flere kortere serier, gjerne med bare 3-4 episoder, blir produsert og solgt verden over, et serieformat som passer ypperlig til påskeuka og som NRK og andre kanaler ofte kjøper inn og bruker nettopp spesifikt til påskekrim. I tillegg viser da også tv-kanalene langfilmer, filmer som folk kanskje unner seg mer tid til enn ellers i året.

Selv om mye ny krim har danket ut de gamle detektivene og mestrene, har man i en viss grad også gått tilbake til Christie og det tradisjonelle med å lage nye innspillinger av blant annet Miss Marple og Poirot. Sistnevnte, i David Suchets skikkelse, holder fremdeles koken i sitt tredje tiår! Folket får visst aldri nok av god, gammeldags britisk krim likevel. Svenskene har også i mange år drevet krimtradisjonen sterkt med karakterer som Beck, Anna Holt og Wallander, en type krim man for øvrig i dag kan se nærmest hele tiden på tv.

I disse dager kan man altså trygt si at påskens krimserier nettopp ikke lenger bare tilhører denne påskehøytiden, disse seriene har nemlig flytt ut over hele året og vises nærmest ustoppelig på alle kanaler. Slik sett kan man si at begrepet påskekrim har blitt kraftig utvannet, nettopp fordi det ikke lenger bare tilhører påsketiden og heller ikke lenger er én bestemt type tv-krim det er snakk om.

Fremdeles kan man dog likevel si at vi enda samler oss ekstra godt og tett sammen i sofaen, særlig om man er på hytta eller på ferie, gjerne hele familien, mer enn vi gjør på en hvilken som helst hverdag. Ren, egenprodusert norsk påskekrim har det derimot vært mindre av. Enkelte klassikere har vi da likevel også her hjemme, som Rød Snø, Blindpassasjer og Malstrøm, begge gode eksempler på hjemmebrygga krim. Hva var vel egentlig mer norsk og skummelt enn disse?! Hvorfor man ikke lager mer egenprodusert krim, generelt, kan man jo spørre seg om. Det norske markedet og publikum ville vel omfavnet dette med gledestårer i øynene, eller?!

Også på kino er det en liten oppgang når det gjelder publikumsbesøk, selvsagt grunnet skole og jobbfri, men trolig også her fordi vi vil skremmes og lures litt ekstra i påsken. I år kan man blant annet velge mellom filmer som Varg Veum ? Dødens drabanter, Monsters, Rødhette og Varulven og ikke minst den fjerde Skrik-filmen, alle hver sin type spenning og grøss.

Årets påskekrim på fjernsyn dekker blant annet igjen kriminalsjef Foyle og detektiv Tom Thorne (NRK), mer eller mindre tradisjonell britisk krim her altså. TV2 ser ut til å satse på noe litt mer utradisjonelt med Forhandleren som er delt opp i tre episoder, skjønt også denne en britisk produksjon.

Oppsummert kan man trygt si at fenomenet påskekrim fremdeles lever i beste velgående, dog ikke lenger like unikt for denne høytiden som tidligere. Da man i dag til hverdags kan se like mye samme type krim på flere tv-kanaler, har folks hunger etter krim og spenning eskalert langt utover den opprinnelige påskekrimtradisjonen.

Likevel reiser man da fremdeles ofte på hytta, tar seg fri, eller reiser bort i løpet av påskeuka, noe som alltid vil gi bedre tid og rom til å nyte en film eller følge med på en kort tv-serie, noe man ofte ikke har tid til ellers i hverdagen. Med den appetitten vi nordmenn har på krim, så er det noe som sier meg at vi kommer til å fortsette å sluke krim, også i påsken, i mange tiår fremover! (Kilde: Wikipedia.no, TV2 og NRK.no.)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

toreandresin

toreandresin

31, Sandnes

Freelanceskribent med sterkt film- og medieengasjement som aldri sier nei takk til en diskusjon rundt det meste... ;)

Kategorier

Arkiv

hits