FILMMUSIKK - Danny Elfman

Han har stemningssatt et utall filmer fra Hollywood og er superregissør Tim Burtons faste komponist. Danny Elfman har vært med på å gjøre uforglemmelige filmer enda mer sterke med sin musikk.

Det hele begynte på 70-tallet da han startet en musikkgruppe med sin bror. Denne ble etter hvert godt likt av en ung Tim Burton. I 1985 laget så Danny musikken til Burtons Pee-wees store eventyr (1985) og deres årelange samarbeid startet.Om man kanskje ikke kjenner Danny Elfman av navn, kan man likevel nærmest umulig ha unngått å komme borti hans musikk. Elfman er nemlig mannen bak tittelmelodien og musikktema til tv-serier som The Simpsons og Frustrerte Fruer, samt en haug med kjente filmer. Han har laget den udødelige musikken til Burtons Batman-filmer, dukkefilmeventyrene Et førjulsmareritt (1993) og Tim Burton's Corpse Bride (2005), Mars Attacks!, Charlie og Sjokoladefabrikken, Alice i Eventyrland, Spider Man, The Wolfman og nå nylig Rango, for å nevne noe.

Fire ganger Oscarnominert og vinner av uttallige andre priser er han fremdeles en av Hollywoods hotteste tv- og filmkomponister. Med sine melodiøse og underfundige musikk setter han sitt kraftige særpreg på mangt et prosjekt. Ofte kan man kjenne igjen hans signaturer med orkestermarsjer, stemningsfulle melodier, vokalsang, samt bruk av hele bredden i orkesteret. I A Nightmare Before Christmas og Corpse Bride er det han selv som synger i mange av vokalstykkene og stemmen er da heller ingenting å utsette på.

For tiden er han opptatt med kommende filmer som Gus Van Sants Restless, boksedramaet Real Steel og, nærmest selvsagt, Tim Burtons kommende gotiske og mørke Dark Shadows som er ventet ferdig neste år. Om han nok en gang klarer å krydre og berike filmene med sin musikk er vel nesten garantert. Hvor lenge Danny Elfman orker å produsere musikk for Hollywood, i en alder av 58 år, gjenstår å se. La oss i hvert fall håpe han fortsetter til Burton hopper av registolen!

Kilde: Imdb.com

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

toreandresin

toreandresin

31, Sandnes

Freelanceskribent med sterkt film- og medieengasjement som aldri sier nei takk til en diskusjon rundt det meste... ;)

Kategorier

Arkiv

hits