What's eating Lars von Trier?

En av Nordens aller største regissører er denne uken tilbake med sin nyeste film Melancholia. Danske Lars von Trier er mannen som har laget denne psykologiske dommedagsfilmen som forrige uke ga hovedrolleinnehaver Kirsten Dunst Gullpalmen for beste kvinnelige hovedrolle under filmfestivalen i Cannes. Trier selv vant ingen pris, men ble isteden utestengt fra filmfestivalen etter nazistiske uttalelser.

Dette er imidlertid ikke første gang den danske regissøren verken overrasker eller sjokkerer. Utestengelsen fra Cannes topper nemlig en lang rekke kontroversielle hendelser, enten det gjelder ham selv eller hans spesielle filmer.I 2009 deltok han også i Cannes, da med filmen Antichrist (2009), en film som til slutt ble slått i kampen om Gullpalmen. Denne gylne palmen vant han derimot med Dancer in the Dark (2000). Faktisk så har alle Triers spillefilmer deltatt i Cannes, noe som sier litt om regissørens innflytelse, posisjon og anerkjennelse verden over.

Lars von Trier studerte på 80-tallet ved den Danske Filmskolen og slo igjennom med Forbrydelsens Element, en film som første gang brakte ham til en Gullpalme-nominasjon i Cannes. Sammen med en dansk produsent startet han i 1992 sitt eget produksjonselskap Zentropa.

Trier er også kjent for å ha startet og utviklet den moderne dogmebevegelsen sammen med tre andre danske regissører midt på 90-tallet. Med filmen Breaking the Waves (1996) introduserte han filmverdenen til denne filmretningen som blant annet har sine helt egne filmatiske sett med regler og et større fokus på historien enn på selve filmingen. Filmen vant både juryens pris i Cannes samt at den fikk en Oscarnominasjon.
Hans filmer har alltid mennesker, deres relasjoner, problemer og mentale tilstand, i hovedfokus. Overnaturlige elementer har også ofte innpass i handlingen, noe blant annet den nyeste Melancholia (2011) og Antichrist (2009) kan sies å ha. Også hans tv-serie Riget må i aller høyeste grad sies å inneholde overnaturlige elementer.

Serien følger livet på det Danske Rikshospitalet i København, dets pasienter og ansatte, og et spøkelse som bor der. Serien gikk sin seiersgang både i Danmark og her i Norge på slutten av 90-tallet og regnes som et av hans sterkeste arbeider.

Kanskje er det nettopp blant annet grunnet fokuset på mennesker og deres sinnstilstander at hans filmer har vekket både irritasjon, fascinasjon og provokasjon. Den mest omdiskuterte filmen sådan må sies å være Antichrist, en film som ble beskyldt for både blasfemi og kvinnehat, og som hadde svært voldelige og sterke scener i hovedfokus.Enten folk besvimte, kastet opp eller forlot salen i sinne, var denne filmen med på å sette i gang mang en diskusjon. Selv har Trier uttalt at han var i en psykose og en svært mørk mental tilstand da han laget filmen, noe som nettopp gjenspeiles i handling og bilder.

Enten man liker eller ikke liker Trier og hans filmer, er han alltid som et friskt pust å regne, både rent personlig og filmatisk. I lille Skandinavia er det godt man har i hvert fall én regissør som både tør, makter og akter å gå i mot det kommersielle og vanlige.

Helgens premiere på Melancholia (2011) viser en mye mer myk, spiselig og mainstream Trier. Kirsten Dunst og Charlotte Gainsbourg i hovedrollene viser stort skuespill og forteller historien om to søstre som hver for seg sliter med sitt, men som sammen med sin familie må møte selveste dommedagen da den gigantiske planeten Melancholia er på vei mot å sluke planeten vår. Med fascinerende og vakre bilder, slående lyd og mektige scenarioer, klarer Lars von Trier igjen å fortelle en sterk historie.

Selv om han altså ikke akkurat er den mest kommersielle regissøren, vil Melancholia fungere godt som en inngangsfilm for nye seere av regissøren da den både er sterk, fascinerende og altså mer mainstream enn mye av hans andre filmer. Anbefales! (Kilde: Wikipedia.no.)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

toreandresin

toreandresin

31, Sandnes

Freelanceskribent med sterkt film- og medieengasjement som aldri sier nei takk til en diskusjon rundt det meste... ;)

Kategorier

Arkiv

hits