The Walking Dead

Fenomenet med zombier har for det meste vært forbeholdt litteratur, film og de siste årene også spillmediet. Igjennom blant annet George A. Romeros klassiske zombie-filmer, samt enkelte nyere filmer, har vi blitt introdusert og foret med disse hjernedøde og galne vesenene som dessuten ofte har vært forbeholdt de spesielt interesserte og fått stempelet ?b-film? over seg. Det vil si, dette var helt til den amerikanske tv-serien The Walking Dead kom i fjor høst.

Serien har for lengst vakt både oppsikt, fascinasjon og jubel over store deler av tv-serieverdenen. Mye er dette takket være seriens oppbygging, gjennomgående kvalitet og fokus på menneskene, de levende sådan.

The Walking Dead er basert på tegneserien med samme navn av Robert Kirkman, Tony Moore og Charlie Adlard. Den postapokalyptiske historien spinner rundt en liten gruppe mennesker som sammen må overleve i en tid der zombier vandrer gatelangs grunnet en verdensomspennende epidemi. Ledet av politimannen Rick Grimes og hans familie, støter de naturlig nok på uttallige utfordringer i sin nye hverdag.

Seriens første sesong ble blant annet nominert til beste dramaserie under årets Golden Globe Awards. Noen stusser kanskje over betegnelsen ?dramaserie?, og det ikke uten grunn. Selv om det tidvis florerer zombier, dødkjøtt og kroppsdeler i serien, er dens fokus på de overlevende menneskene med på å gi serien dens troverdige uttrykk, handling og stil. Her er nemlig mange likheter med krig og annen jævelskap, man må kjempe mange kamper for å overleve.

Selv om fienden denne gang er levende-døde, betyr ikke dette at farene er mindre. En zombie kan dukke opp rundt hvert hjørne, og som kjent gjelder det blant annet ikke å bli bitt, for da ender man selv opp som en av dem, vandrende hvileløst rundt i gatene, inn i evigheten.

Filmatisk er den lekkert fargelagt i grå-grønne toner, noe som gjør at farger som blodrødt virker enda sterkere og iøynefallende. Spesialeffekter og sminke er formidabelt utført og er med på å løfte kvalitetsaspektet, så vel som spenning og troverdighet.

Hovedpersonen som politibetjent Grimes spilles av britiske Andrew Lincoln, kjent fra seriene This Life og Afterlife, samt den romantsike komedien Love Actually. Et større gjennombrudd må likevel sies å ha kommet for ham med denne serien. Også flere mer eller mindre kjente fjes er å se i rollene i serien, og alle tilfører karaktergalleriet dybde og troverdighet, både voksen som barn.

The Walking Dead har alt i alt blitt meget godt mottatt, både av kritikere og av seere. Fra før av har filmatiske fremstillinger av zombier gjerne et b-filmstempel hengende over seg, ofte også et lavbudsjettspreg med sine billige historie og effekter. At en hel serie skulle handle om dette ble derfor raskt møtt med sunn skepsis, helt til blandingen av drama, kvalitet, gode karakter og en medrivende historie ble blandet sammen til dette.

Serien er utviklet av Frank Darabont, filmregissør, manusforfatter og produsent som blant annet også står bak de sterke filmene The Green Mile, The Mist og The Shawshank Redemption, sistnevnte kåret til og står som tidenes beste film på Imdb.com!

Kanskje derfor ikke så rart at drama- og menneskeaspekter står såpass sentralt også i The Walking Dead, det gjør dem også i disse nevnte filmene av Darabont. Noen hardbarka zombie-elskere kan dog mene at serien godt kunne vært både mer skummel, kjappere og mer actionpreget spennende enn hva den er. Dramaaspektet blir tidvis noe utgreiende og dvelende, så mer hesblesende spenning hadde kanskje ikke vært så dumt å spytte inn mer av?

Kanskje blir dette gjeldende i andre runde. Sesong to er nemlig i disse dager i produksjon og er ventet på amerikansk tv til høsten. Imens er det bare til å kose seg med den første sesongen av The Walking Dead som nå er ute på dvd og blu-ray. Selv om man i utgangspunktet ikke velger å se zombie-relatert filmstoff, kan serien uansett komme til å overraske selv den mest skvetne og skeptiske. Denne serien anbefales på det sterkeste!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

toreandresin

toreandresin

31, Sandnes

Freelanceskribent med sterkt film- og medieengasjement som aldri sier nei takk til en diskusjon rundt det meste... ;)

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits