Harry Potter - eventyret er over

En gang sent på 90-tallet så han dagens lys, gutten som raskt skulle trollbinde og erobre en hel verden. Skaperen av Harry Potter, britiske J.K Rowling, er ansvarlig for at all verdens barn plutselig begynte å lese mer enn vanlig. Ingen barnebøker i historien er større enn denne serien, og Rowlings forfatterskap og livshistorie er dermed som et eventyr i seg selv!

Den unge trollmannen Harry Potter ble introdusert sommeren 1997 og har siden den gang som kjent solgt i bøtter og spann, både i forhold til bøkene og filmene. Oversatt til 60 språk og med et salg på over 300 millioner bøker.

Det skulle selvsagt dermed ikke ta lange tida før også filmverdenen øynet enorme muligheter for filmatiseringer og en franchise av det nye fenomenet. Fire år etter at bok nummer én kom ut, var Harry Potter og de vises stein blitt til film. Regissøren het Chris Columbus, en mann som året etter også kom med oppfølgeren i Harry Potter og Mysteriekammeret.

Den første filmen ble umiddelbart en publikumssuksess, også her hjemme i Norge. Med filmatiseringene ble Potter-fenomenet ytterligere utvidet, og filmverdenen fikk sine nye yndlinger og stjerner. Den heldige gutten som fikk den store rollen som Harry Potter ble til slutt britiske Daniel Radcliffe, mens Rupert Grint og Emma Watson ble castet som Potters nærmeste venner, Ronny og Hermine. Samtlige er per i dag blant de best betalte skuespillerne i bransjen, og ikke overraskende er Harry Potter-franchisen også den mest inntektsgivende filmserien i historien.

Historien

Karakteren Harry Potter ble kjent for oss som den lille foreldreløse gutten som vokser opp i et bøttekott under trappa, hjemme hos de slemme fosterforeldrene sine. Ting forandrer seg imidlertid radikalt når han får plass ved den prestisjetunge skolen ?Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom?. Sakte men sikkert starter brikker fra hans barndom å falle på plass. Hans foreldre måtte ofre livet sitt for ham fordi den onde og mektige trollmannen Voldemort, også kalt mørkets fyrste (spilt av Ralph Fiennes), vil ha tak i ham.

Den stadige trusselen fra Voldemort, hans mange ansikter og våpen, er et gjennomgående og tilbakevendende mareritt for Potter og hans allierte. I film nummer to blir vi med Harry inn i det andre året ved trollmannskolen Galtvort. Her får han vite at skumle og mørke krefter lurer i skolens vegger, og Harry må oftere utvikle og ta i bruk sine stadig voksende trollmannsegenskaper.

I Harry Potter og fangen fra Azkaban (2004) må vår venn passe seg for en av Lord Voldemorts aller nærmeste, en farlig rømt fange ved navn Sirius Svaart. Der de to første filmene sies å følge bøkene ganske godt, ble det likevel fort klart at de meget tykke og innholdsrike Potter-historiene ville måtte ofre noe i filmatiseringene i hva omfanget av handling og karakterer angår. Fra og med Alfonso Cuaróns film ble historien også mørkere og dystrere, noe som for øvrig merkes bedre og bedre jo lengre ut i Potters liv vi kommer. I Harry Potter og Ildbegeret (2005), føles nærværet til den onde Lord Voldemort enda sterkere, og de mørke skyggene og truende tegn rammer igjen Galtvort.

Flere folk, deriblant en rekke trollmenn, har vanskeligheter med å tro at Harry har fått tegn som tyder på at Voldemort virkelig lever og nærmer seg. I Harry Potter og Føniksordenen (2007) bestemmer derfor Harry, og flere med ham, seg for å lære å stå imot svartekunster for slik å forberede seg på eventuelle kommende farlige konfrontasjoner.

De fryktede ryktene og farene skal vise seg å være sanne når Lord Voldemort bryter inn i Galtvort i Harry Potter og Halvblodsprinsen (2009). Den en gang så trygge og sikre trollmannskolen er nå virkelig i fare, og en stor og kjær karakter må blant annet bøte med livet. Harry og elevenes tenåringshormoner er ellers i full blomst, noe som gir tid for yrende romanser mellom visse karakterer.

Siste kapittel

Den siste boken, Harry Potter og Dødstalismanene, er blitt delt inn i to filmer, del 1 og del 2. Regissør David Yates er mannen som med sin fjerde Potter-film får æren av å avslutte det hele. Dødstalismanene ? del 2 kommer i tillegg også ved enkelte kinoer i 3D. Den omfattende sisteboken ble klokt nok altså delt opp i to filmer.

Her fortelles det blant annet om Harry, Hermine og Ronnys flukt fra Galtvort, tvunget til å gjemme seg fra mørkets fyrste som har bredt ut sine styrker i alle kanter og retninger. Konfrontasjonen mellom Harry Potter og Voldemort synes nå uunngåelig og vår unge helt må hente all sin styrke og kraft i sitt møte med sin store mektige nemesis!

Et innholdsrikt filmatisk univers

Diverse fargerike, merkelige og fascinerende figurer og karakterer må ha mye av skylden for barn, ungdom og mange voksnes beundring av Potter-universet. Forholdet mellom trekløveret Potter, Hermine og Ronny er også sentralt, både i forhold til vennskap, tillit, forelskelse og kjærlighet. Kjente og kjære elementer som det gode mot det onde, nestekjærlighet, håp og tro, er klassiske ingredienser, også i Harry Potters verden.

Som en slags dagens eventyrbøker er de så innholdsrike, mektige og oppslukende, både med tanke på karakterer, miljøskildringer og dramatikk, at de i det hele tatt inneholder alt hva et eventyr skal ha. Det er ikke rart man blir fascinert! Filmatisk har også filmene klart å formidle såpass mye innhold og karakterrelasjoner at man vanskelig ikke lar seg medrive i de ulike skjebnene som igjennom de åtte filmene har kommet, gått og utviklet seg.

Ved å bruke forksjellige regissører har man dessuten unngått å havne i en ensformig fortellerstil og isteden latt nye friske regissørøyne få bringe Potter og co videre, år etter år. Med musikk av ringreven John Williams bringes dessuten fantastisk stemning og dramatikk, harmoni og kjenningstema inn i Potter-universet, alt med på å forme filmene til de sterke underholdningsfilmene de i stor grad alle har blitt.

Selv om Harry Potter-filmene må sies å være umåtelig populære, er de ikke bare blitt møtt med like stor positiv begeistring og iver. Kritikk fra religiøse grupper har tidvis haglet, blant annet grunnet Potter-historienes utstrakte bruk og fokus på trolldom, magi og overtro. Andre har også kritisert forfatter Rowling for å fronte mindre sunne livsverdier, som bruk av vold, i sine bøker.

Likevel, den store allmennheten har dog trykket Potter til sitt bryst og gjort ham til det populærkulturelle fenomenet han i dag er. Den verdensomspennende suksessen vitner om et umettelig publikum, både blant barn som voksne. Kanskje har forfatter Rowling og filmatiseringene rett og slett vekket barnet i oss alle?! Stadige nye (eventyr)filmer, serier og fantasy-litteratur kan også tyde på at så er tilfellet.

Skuespiller Daniel Radcliffe uttalte nylig at han gråt som et barn den siste innspillingsdagen. Likevel sier han også at han er glad eventyret er over. Gutten har spilt Harry Potter i ti år av sitt unge liv og ønsker forståelig nok å gå videre, både som skuespiller og enkeltindivid.

Rykter om at Rowling ikke klarte å la være å skrive nok en Potter-bok har skremt ham flere ganger, men til nå ser det likevel ut til at Rowling vil holde hva hun lovet, å ikke skrive flere bøker om den unge trollmannen.

La oss håpe det forblir slik, så kan vi minnes dette fantastiske eventyret i lang tid fremover, enten man velger bøkene, filmene, eller begge deler. Alt godt kommer som kjent også til en slutt, til og med for Harry Potter.

(Kilde: Wikipedia.org)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

toreandresin

toreandresin

31, Sandnes

Freelanceskribent med sterkt film- og medieengasjement som aldri sier nei takk til en diskusjon rundt det meste... ;)

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits